Μια δράση μέσα από την καρδιά…

Έναν χρόνο πριν, έλαβε χώρα το τραγικό γεγονός της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Για να τιμήσουν τις αθώες ψυχές που χάθηκαν άδικα, στις 28-02-24 οι μαθητές του Γυμνασίου Δερβενίου αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους παρά το κόστος των απουσιών που έλαβαν.  Συνεργάστηκαν και σχημάτισαν με τις τσάντες τους στο προαύλιο του σχολείου τον αριθμό 57  – όσοι και οι νεκροί – με μία λυπημένη φατσούλα, ετοίμασαν πανό και πραγματοποίησαν πορεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς του σχολείου στον κεντρικό δρόμο του Δερβενίου υπό τον ήχο της καμπάνας του Αγίου Ιωάννη.

Αντήχησαν τα συνθήματα που έγραψαν και τα οποία δήλωναν με επαναστατικό ύφος τη διαμαρτυρία τους απέναντι στην πολιτική και κοινωνική διαφθορά που επικρατεί σχετικά με το δυστύχημα. Με μία φωνή  – κορίτσια και αγόρια  – εκφράζουν όλους τους νέους και τις νέες που ενώνονται και αντιστέκονται στην αδιαφορία και τις συγκαλύψεις του συγκεκριμένου εγκλήματος.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη απονομής δικαιοσύνης στους νεκρούς και τις οικογένειές τους που εξακολουθούν να θρηνούν ενώ ταυτόχρονα απορρίπτεται κατηγορηματικά η σιωπή των υπευθύνων.

Η συγκεκριμένη στάση και δράση των μαθητών συγκίνησε βαθιά τους καθηγητές, ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας αλλά και περαστικούς οι οποίοι αντίκρυσαν την πορεία. Η επιθυμία των μαθητριών και των μαθητών να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και την θλίψη τους για το γεγονός αλλά και το άγχος τους για το μέλλον  κέρδισε τον θαυμασμό και το σεβασμό τους – παρά τις κάποιες αντιδράσεις οι οποίες στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι απόλυτα σεβαστές.

                                                                                     

                                                                                   Φιόρι Αχμέτι

 Μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου