«Σχέσεις των εφήβων στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία»

Και πάλι στα θρανία βρεθήκαμε γονείς και εκπαιδευτικοί στις 8/12/22, το απόγευμα της Πέμπτης στο Γυμνάσιο Δερβενίου.

Ο κύκλος ομιλιών – που ξεκίνησε τον Νοέμβριο –  συνεχίστηκε με τον κ. Κολοκυθά Χρήστο, Κοινωνικό Λειτουργό, ο οποίος εστίασε στις σχέσεις που αναπτύσσουν οι Έφηβοι στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.

Οι αντιδράσεις, η συμπεριφορά και η άπλετη αγάπη των γονέων – σύμφωνα με τον κ. Κολοκυθά – κρίνονται καθοριστικές στον τρόπο εξωτερίκευσης των έντονων συναισθημάτων και μεταβολών που βιώνουν τα παιδιά μας στην περίοδο της εφηβείας. Οι εξάρσεις,  που εκδηλώνονται πιο έντονα στην ηλικία κατά την οποία οι νέοι φοιτούν στο Γυμνάσιο και μειώνονται στην συνέχεια, είναι αναμενόμενες και …. επιθυμητές όσο παράλογο κι αν, ίσως, ακούγεται.

Είναι ανάγκη (!!) ο έφηβος να αντιδράσει όπως ταιριάζει στην ηλικία του έτσι ώστε μελλοντικά να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία και τις υποχρεώσεις του – επαγγελματικές, εκπαιδευτικές…..  – έχοντας κατακτήσει αρχές, αξίες και όρια.

Ως γονείς προβάλλει αναγκαίο να ακούμε, βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε, αγαπάμε και παρεμβαίνουμε την κατάλληλη στιγμή και με ήπιο τρόπο. Εποικοδομητικά λειτουργεί η συζήτηση με αφορμή ένα γεγονός το οποίο προέκυψε ακόμα και από τα ΜΜΕ και συνάδει με τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς των παιδιών, με στόχο την έκφραση απόψεων από όλα τα μέλη της οικογένειας σε ήρεμο κλίμα. Ουσιαστική κρίνεται, επίσης, και η …. «γνωριμία» με τις παρέες των παιδιών, η επικοινωνία με τους καθηγητές και ο σεβασμός μας απέναντί τους.

Η συνάντησή μας έκλεισε σε κλίμα αισιοδοξίας και εν αναμονή της επόμενης συγκέντρωσής μας για την συμμετοχή μας στο 2ο μέρος  του ενδιαφέροντος θέματος για την προσέγγιση των παιδιών μας.

Ευχαριστούμε όλους όσοι παρευρεθήκατε όπως και τον κ. Κολοκυθά που ανιδιοτελώς και με ουσιαστικό ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας.

Καλές Γιορτές με ανάταση ψυχής και θετική διάθεση….

Ασημακοπούλου Αν.

Ανάρτηση στην κατηγορία: Γονείς