Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Μουσείο Ψευδαισθήσεων

Την Παρασκευή, 16-12-22, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Ένας από τους προορισμούς μας ήταν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, που βρίσκεται στην Ερμού. Το μουσείο αυτό έχει δωμάτια τα οποία δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους επισκέπτες πως κάποιος είναι πολύ μικρόσωμος ή πολύ μεγαλόσωμος….

Ως εμπειρία ήταν ωραία αλλά για την ηλικία μας δεν μας ενθουσίασε και τόσο πολύ. Ήταν κάτι το οποίο θα άρεσε περισσότερο, ίσως, σε παιδιά μικρότερης ηλικίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβομαι την δουλειά και τον κόπο που απαίτησε η δημιουργία του.

Πιστεύω πως για μία εκπαιδευτική εκδρομή γυμνασίου καλό θα ήταν να μας πήγαιναν σε ένα μουσείο στο οποίο θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε ιστορικές γνώσεις –  όπως η επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων – και να μάθουμε πολλά που δεν γνωρίζουμε για την Αρχαία Ελλάδα ή, ίσως, και για την εξέλιξη της χώρας μας. Επίσης, καλό θα ήταν να δούμε ιστορικά μνημεία και να μάθουμε για αυτά.

Τελειώνοντας η γνώμη μου είναι πως ως Μουσείο αξίζει – καθώς αποδεικνύει πως όλα είναι σχετικά – αλλά όχι ως προορισμός εκπαιδευτικής εκδρομής. Ίσως, να είναι αναγκαίος και ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και  παρουσίασης και ανάλυσης των «στοιχείων» στα οποία συμμετείχαμε.

Παναγιώτα Σαρτζή,

Γ2

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Στην εκδρομή μας στην Αθήνα με εντυπωσίασαν πολλά πράγματα. Ένα από αυτά ήταν και η Βουλή των Ελλήνων την οποία επισκεφτήκαμε.

Αρχικά, προχωρήσαμε στην πλαϊνή είσοδο και εκεί αφήσαμε τις τσάντες μας για να μας τις ελέγξουν. Πήγαμε στον χώρο υποδοχής, ο οποίος ήταν πολύ εντυπωσιακός φωτεινός και ευρύχωρος. Ανεβήκαμε τις σκάλες, πλατιές και μεγαλοπρεπείς, και καθίσαμε για να μας υποδεχτούν … και να βγάλουμε φωτογραφίες.  Μας μίλησαν ο κ. Ψυχογιός, ο κ. Δήμας που αναφέρθηκαν στην αξία της δημοκρατίας και στα προβλήματα της εκπαίδευσης.  Η ξεναγός μας μάς ενημέρωσε για τους κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι οποίοι ήταν πολύ αυστηροί.

Η ξεναγός μας παρουσίασε την ιστορία της Επανάστασης του 1821 αναλύοντας τις τοιχογραφίες της ζωφόρου στην «Αίθουσα Τροπαίων», η οποία σήμερα ονομάζεται αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σχεδιάστηκαν το 1836 από τον Βαυαρό γλύπτη Ludwig Michael von Schwanthaler και παρουσιάζουν τα γεγονότα – πολιτικά, διπλωματικά και πολεμικά – που καθόρισαν τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων των βουλευτών, όπου έπρεπε να είμαστε πάρα πολύ ήσυχοι. Παρακολουθήσαμε την συζήτηση ανάμεσα στους βουλευτές για την ψήφιση του προϋπολογισμού και αφού ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής για την παρουσία μας, φύγαμε.  Μείναμε για λίγο έξω από την Βουλή και κάποια παιδιά έπαιζαν με τα περιστέρια. Μετά ξεκινήσαμε όλοι μαζί για το μουσείο Ψευδαισθήσεων που βρίσκεται στο Μοναστηράκι.

Μετά από μία σύντομη βόλτα επισκεφτήκαμε το Μουσείο, ενημερωθήκαμε για τους κανόνες και περιηγηθήκαμε στον χώρο με την ξεναγό μας.  Πήγαμε για φαγητό και επιστρέψαμε στο Δερβένι.

Ήταν μία πολύ ωραία εκδρομή και ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλες μεγαλύτερης διάρκειας.