Ολοκληρώνεται… ποτέ ο ρόλος του γονέα;

Την Πέμπτη στις 18/5/23 ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Γονέων – Εκπαιδευτικών και Υπευθύνων στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων. Υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς 6 ημερίδες με τα εξής θέματα:

  1. Χτίζοντας μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά μας
  2. Σχέσεις των εφήβων στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία, Α μέρος
  3. Σχέσεις των εφήβων στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία, Β μέρος (άγχος, κρίσεις πανικού, φοβίες)
  4. Σχέσεις των εφήβων στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία, Γ μέρος (εξαρτήσεις: αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικά)
  5. Σχέσεις των εφήβων στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινωνία, Δ και Ε μέρος ( Κοινωνικά δίκτυα, κινητό, Προετοιμασία εξετάσεων, Δημιουργικό Καλοκαίρι)

          Τα θέματα παρουσίασαν η κ. Παπαναστασίου Δήμητρα, Ψυχολόγος και ο κ. Κολοκυθάς Χρήστος, Κοινωνικός Λειτουργός τους οποίους και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση, τη θετική διάθεση, την άνεση, τη μεταδοτικότητα και το πάθος με το οποίο στηρίζουν τις δράσεις τους!!

  Στην τελευταία συνάντηση τονίστηκε η διάκριση στην προσέγγιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως υγιών εργαλείων και ως μέσων κατάχρησης ενώ ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με την …. απουσία της ιδιωτικότητας και κατά πόσο τα παιδιά συνειδητοποιούν την αξία της….

          Η έκταση στη χρήση τους συνδυάστηκε με την υπερβολική ενασχόληση των γονέων με αυτά, την έλλειψη αυτοπεποίθησης των παιδιών, την απουσία γενικότερων ενδιαφερόντων.

          Έγινε αναφορά στην προβολή «Personal Trainer της Ψυχής» μέσω του διαδικτύου, που ασκούν έντονη επίδραση στα παιδιά καθώς τους μεταφέρουν ό,τι αυτά επιθυμούν να ακούσουν μέσω των άρθρων τους αλλά και της δυνατότητας που παρέχουν για άμεση επικοινωνία μαζί τους.

          Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας όχι απαιτητικά και ελεγκτικά αλλά στο πλαίσιο της κατανόησης και των ορίων που αποτελούν την κορυφή της διαπαιδαγώγησης.

Προετοιμασία Εξετάσεων

          Ένα βήμα πριν τις εξετάσεις δεν ωφελούν οι απειλές και οι συγκρούσεις. Κρίνεται ουσιαστικό με ηρεμία να προσφέρουμε τη βοήθεια στο παιδί μας –ακόμα και αν έχουμε την υπόνοια ότι αυτό θα την αρνηθεί – δηλώνουμε την παρουσία μας και το ενθαρρύνουμε. Αργότερα θα συζητήσουμε … ό,τι προκύψει και θα καταλήξουμε μαζί με το παιδί μας πως θα αντιμετωπιστεί…. το ό,τι προκύψει……

          Επιμένουμε στη σωστή και αποδοτική διατροφή: μπανάνες και μήλα, ανάλατοι ξηροί καρποί, σταφίδες, μαύρη σοκολάτα και αποφεύγουμε τα λιπαρά.

Δημιουργικό Καλοκαίρι

          Το καλοκαίρι για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α και στη  Β Γυμνασίου δεν παρουσιάζει διαφορές από τα προηγούμενα. Τα παιδιά χαλαρά θα ξεκουραστούν και θα ανασυγκροτηθούν για την επόμενη σχολική χρονιά.

          Όσα αλλάζουν βαθμίδα καλό θα είναι να απολαύσουν το καλοκαίρι τους. Δεν απαιτούνται φροντιστήρια και διάβασμα – η ανάγνωση κάποιου λογοτεχνικού βιβλίου θα ήταν ευχής έργο μήπως και καταφέρουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μαγεία της ανάγνωσης…. με τη νοερή μεταφορά τους σε άλλους κόσμους, ιδέες, προοπτικές….  Ίσως και κάποια μαθήματα σχετικά με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Τα επόμενα καλοκαίρια – καθώς τα παιδιά  θα έχουν προβεί στις επιλογές τους – θα συνδιαστούν με αυξημένες υποχρεώσεις.

          Όπως γερά και υγιή τελειώνουν τα παιδιά μας τη χρονιά έτσι να αρχίσουν και την επόμενη…..υγιή σωματικά και υγιή πνευματικά!!!

Ασημακοπούλου Αναστασία

Ανάρτηση στην κατηγορία: Γονείς