Εξερευνώντας το δάσος της Βελίνας

Η Γ Γυμνασίου στο ΚΠΕ Σικυωνίων

Την Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου η Γ΄ Γυμνασίου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο δάσος της Βελίνας. Αρχικά επισκεφτήκαμε το παλιό Δημοτικό της περιοχής – ένα πέτρινο κτίριο στο χώρο όπου στο παρελθόν λειτουργούσε κατασκήνωση – το οποίο στεγάζει το ΚΠΕ Συκιωνίων. Εκεί πληροφορηθήκαμε για το πρόγραμμα το οποίο θα παρακολουθούσαμε στη συνέχεια.  

Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες: «τα Μανιτάρια», «τα Έλατα» και τα «τα Πεύκα». Η κάθε μία μας είχε ένα σακίδιο και φωτοτυπίες με τα φυτά τα οποία θα συναντούσαμε στο δάσος.

…η αποσύνθεση του δέντρου και η γέννηση του κυκλάμινου

Περπατώντας παρατηρήσαμε διαφορετικά είδη θάμνων, δέντρων, λουλουδιών και μανιταριών. Μάθαμε πληροφορίες για κάθε φυτό που είδαμε. Αφού εξερευνήσαμε για λίγο το δάσος φτάσαμε σε ένα λιβάδι. Εκεί ξεκουραστήκαμε λίγο και ύστερα – ακολουθώντας οδηγίες – υπολογίσαμε με δύο διαφορετικούς τρόπους την ηλικία  αλλά και το ύψος ενός δέντρου χωρίς να χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε πάνω του και μάθαμε πώς να προσανατολιζόμαστε σε ένα δάσος χωρίς πυξίδα.

Τέλος, οι υπεύθυνοι του προγράμματος μας οδήγησαν σε ένα μέρος το οποίο ήταν γεμάτο με καστανιές για να δούμε του λεγόμενους «αχινούς τους δάσους», τα κάστανα.

Το πρόγραμμα αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να αντλήσουμε πληροφορίες για τα φυτά με βιωματικό τρόπο καθώς  η κάθε ομάδα συμμετείχαμε με τις μικροεργασίες που μας είχαν ανατεθεί.

Σάντυ Μουσαντέτε