Ξεκινώντας … ό,τι ήδη έχουμε αρχίσει!!!

Την πρώτη συνάντηση πραγματοποίησαν οι Γονείς και Κηδεμόνες με τον Κοινωνικό Λειτουργό κ. Κολοκυθά στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων που διοργανώνει το Γυμνάσιο Δερβενίου για δεύτερη συνεχή χρονιά. Εστιάσαμε στο Συναίσθημα με στόχο τα ήρεμα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

        Επισημάνθηκε πως η επιτυχία του παιδιού σε κάθε επίπεδο της ζωής του και της καθημερινότητάς του αποτελεί συνάρτηση της νοητικής αλλά – κυρίως και σε μεγάλο βαθμό –  της συναισθηματικής βοήθειας. Η εφηβεία αποτελεί την κατάλληλη ηλικία για να παρέμβουμε με τρόπο απλό ώστε το παιδί να καταλαβαίνει και να  εκφράζει το δικό του συναίσθημα και αλλά να αντιλαμβάνεται και τα συναισθήματα των άλλων.

        Επισημάνθηκε, επίσης, πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία με το παιδί μας. Γιατί έχει νεύρα; Πώς αισθάνεται; Τι σκέφτεται; Πόσο καλά είναι το παιδί μας μέσα του; Γιατί αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο; …. Αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να μιλάμε σε ώρα χαλαρή ακόμα κι αν νιώθουμε πως δεν μας ακούει. Είναι σημαντικό τα θέματα της εφηβείας να λυθούν στην εφηβεία καθώς αργότερα αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους: επιδίωξη ένταξης σε ομάδες, αλκοόλ, κάπνισμα…

        Για αυτό ακριβώς δεν στεκόμαστε μόνο στις βιολογικές αλλαγές αλλά εστιάζουμε στο συναίσθημα που είναι ο προθάλαμος για την κοινωνική ζωή. Δέκα λεπτά ομιλίας με τα παιδιά μας σώζει!! Πώς το πετυχαίνουμε; Υπομονή και επιμονή για εμάς τους ίδιους αλλά και ως παράδειγμα για τα παιδιά μας. Α κ ο ύ μ ε,   π α ρ α τ η ρ ο ύ μ ε,   μ ι λ ά μ ε.  Προσέχουμε τον τρόπο. Δεν φωνάζουμε. Η φωνή είναι η εμπλοκή του συναισθήματος. Οφείλουμε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το αρνητικό συναίσθημα του παιδιού μας. Οι ειδικοί δεν γίνονται γονείς. Εμείς οι γονείς οφείλουμε να εκπαιδευτούμε.

Ασημακοπούλου Αναστασία

Ανάρτηση στην κατηγορία: Γονείς